divendres, 2 de juny del 2017

DISSECCIÓ RONYÓ 02-05-2017


Els ronyons són òrgans en forma de fesol; cada un més o menys de la mida d'un puny. Es localitzen prop de la part mitjana de l'esquena, baix de la caixa toràcica (les costelles), un a cada costat de la columna vertebral. Els ronyons són avançades màquines de reprocessament, que realitzen diverses funcions per mantindre la sang neta. Cada dia, els ronyons d'una persona processen aproximadament 190 litres de sang per eliminar al voltant de 2 litres de productes de rebuig i aigua en excés.

Per a realitzar aquesta pràctica i observar l'estructura dels ronyons vam utilitzar:
  • Ronyó
  • Pinces
  • Tisores
  • Bisturí
  • Guants
  • Aigua Oxigenada
  • Taula de dissecció
  • Pipeta
  • Cubeta de dissecció
















Per començar la dissecció vam comprovar si hi havien o no líquids a l'interior del ronyó com sang o orina, fent pressió sobre ell. 
A continuació amb el bisturí vam dividir el ronyó en dos parts fent un tall. En la part interna vam vore la escorça renal que cobreix tot el ronyó i  la mèdul·la renal formada per les piràmides de Malpighi . 


Ací observem una imatge de la dissecció del meu company Sergi on es diferèncien  millor les parts senyalades anteriorment, sobretot les piràmides de Malpighi.
Foto del meu company Sergi

Per finalitzar la pràctica vam tirar sobre el ronyó unes gotes d'aigua oxigenada am la pipeta i vam comprovar com va reaccionar degut a les deixalles en l'orina que contenia el ronyó al seu interior, com enzims que reaccionen.
Reacció amb l'aigua oxigenada


Reacció amb l'aigua oxigenada


Una vegada van desapareixer les bombolles de l'aigua oxigenada vam vore les branques dels túbuls col·lectors, ja que soles es poden observar després de fer la reacció.

Ampliació:

Les dues causes més comunes d'insuficiència renal són la diabetis i la pressió arterial alta. Les persones amb antecedents familiars de qualsevol tipus de problema renal també corren el risc de patir insuficiència renal.

La diabetis és una malaltia que evita que l'organisme faci servir la glucosa, una forma de sucre, com hauria. Si la glucosa roman en la sang en comptes de descompondre, pot actuar com un verí. El dany a les nefrones provocat per la glucosa intacta a la sang es diu malaltia renal diabètica. Mantenir baixos els nivells de glucosa a la sang pot demorar o prevenir la malaltia renal diabètica. L'ús de medicaments per tractar la pressió arterial alta anomenats inhibidors de enzim convertidor d'angiotensina (ECA) o bloquejadors del receptor d'angiotensina (BRA) també retarda o demora la progressió de la malaltia renal diabètica.

La pressió arterial alta pot danyar els petits vasos sanguinis en els ronyons. Els gots danyats no poden filtrar les deixalles de la sang com ho haurien de fer. Un metge pot receptar medicaments per a la pressió arterial. S'ha descobert que els inhibidors de ECA i els BRA protegeixen els ronyons fins i tot més que altres medicaments que baixen la pressió arterial a nivells similars. El National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI per les seves sigles), que en espanyol es diu Institut Nacional del Cor, els Pulmons i la Sang, un dels National Institutes of Health, recomana que les persones amb diabetis o funció reduïda de els ronyons mantinguin la seva pressió arterial per sota de 130/80.


Fonts d'informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada