divendres, 2 de juny del 2017

DISSECCIÓ DE L'ULL 09-05-2017


L'ull és l'òrgan de la vista. Aquest és un globus buit quasi esfèric ple de líquids. La capa externa l'escleròtica és fibrosa i protectora. La capa mitjana composta per la coroide és vascular. La capa més interna o retina és nerviosa o sensorial. Els líquids de l'ull estan separats pel cristal·lí en humor vitri (darrere del cristal·lí) i humor aquós (davant del cristal·lí). El cristal·lí en si és flexible i està suspès per lligaments que li permeten canviar de forma per enfocar la llum a la retina, la qual està composta de neurones sensorials.




En aquesta pràctica el que voliem era observar l'ull, les seues parts i l'estructura tant per dins com per fora. Per a realitzar-la vam utilitzar:
  • Ull de vaca
  • Bisturí
  • Tisores
  • Pinces
  • Cubeta de dissecció
  • Paper de diari
  • Guants


En primer lloc vam observar a la part de darrere de l'ull el nervi òptic, encarregat de transmetre la informació visual al cervell.

Tot seguit procedirem a tallar els músculs que envoltaven l'ull amb les tisores i el bisturí fins vore la capa escleròtica, la més externa.


Després vam tallar la escleròtica per segui amb la dissecció i observar la part interna, la capa mitjana composta per la coroides i la més interna que és la retina.

Cornea

retina
Finalment vam traure el cristal·lí i el vam posar sobre un paper de diari per observar com actua de lupa.

Ampliació:

DALTONISME
La majoria de les vegades, el daltonisme és genètic. No existeix un tractament, però la majoria de les persones s'adapta i aquest quadre no sembla limitar les seves activitats.

Hi ha tres defectes principals per veure els colors. Els defectes de la vista per veure els colors vermell i verd són els més comuns. Aquest tipus és més freqüent en els homes que en les dones. Els altres tipus importants són els defectes de la vista per veure els colors blau i groc i l'absència total de poder veure tots els colors.



-Al·lèrgies
-Productes que es fan servir per als lents de contacte, gotes per als ulls o ungüents.



CÀNCER D'ULL
El càncer d'ull és poc comú. Pot afectar les parts externes de l'ull, com les parpelles, que estan formats per músculs, pell i nervis. Si comença a l'interior del globus ocular s'anomena càncer intraocular. Els càncers intraoculars més comuns en adults són el melanoma i el limfoma. El càncer de ull més comuna en els nens és el retinoblastoma, que comença a les cèl·lules de la retina. El càncer també pot disseminar des de l'ull fins a altres parts del cos.

El tractament del càncer de ull varia segons el tipus i l'estat en què es trobi. Pot incloure cirurgia, radioteràpia, teràpia amb calor o fred o tractament amb raigs làser.

CONJUNTIVITIS
La conjuntivitis causa inflor, picor, ardor, llagrimeig i envermelliment de la conjuntiva, la membrana prima i translúcida que recobreix la part blanca de l'ull i l'interior de les parpelles. Les causes poden ser:
-Infecció bacteriana o viral
-Substàncies que causen irritació
-Productes que es fan servir per als lents de contacte, gotes per als ulls o ungüents.
La conjuntivitis, en general, no afecta la vista. La conjuntivitis infecciosa es contagia fàcilment de persona a persona. La infecció desapareix per si sola sense tractament, però la conjuntivitis bacteriana necessita tractament amb gotes o ungüents antibiòtics

Per a més informació sobre les enfermetats de l'ull poder entrar en aquesta pagina:

Fonts d'informació:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada