dijous, 16 de març del 2017

MESURA DEL POLS 31-01-2017

Epols arterial és la pulsació provocada per l'expansió de les artèries com a conseqüència de la circulació de sang bombada pel cor. S'obté en general en parts del cos on les artèries es troben més properes a la pell, com en els canellsen el coll.

L'objectiu d'aquesta pràctica era observar les diferències que es produeixen entre el pols d'unes persones i d'altres, depenent de factors com la pràctica habitual d'esport o si es una persona fumadora o no. Per això ens vam medir primer que res el pols en estat de repós. Tot seguit vam muntar i baixar escales durant un minut, i al acavar l'activitat ens vam medir el pols, per a comparar-lo amb el d'abanç. El pols el vam medir cada ú a una part del cos, jo per exemple a la zona del coll, on estan les artèries caròtides amb els dits.





Esportista (6) dies
Esportista (4) dies
Fuma
Pulsacions en repòs
Pulsacions en activitat
Alba Canet
NO
68
124
Amara
NO
72
112
Carmen
SI
NO
62
80
Maria Senabre
SI
NO
68
104
Sergi
NO
72
126
Christian
NO
76
116
Maria Guarner
NO
72
84
Alba Miñana
NO
64
94
Clara
SI
NO
60
112
Isaura
NO
74
120
Arnau
SI
NO
58
100




Aquests són els resultats que vam obtindre tota la classe. 
Els meus van ser:
-En repòs 60 
-Després de l'activitat:112
En el cas de persones fumadores o no, no podem comprarar res, ja que ningun company de classe fumava. 
Als esportistes com Arnau, Carmen i jo, es pot observar que el pols en repós esta per baix de la mitja. Aço ens podria indicar que realitzar esport fa que les pulsacions per minut baixen i el cor bategue més lent. 
Després de realitzar l'activitat de pujar i baixar escales, podem observar els resultats que vam obtindre i deduir que les persones que realitzen alguna activitat diariament tenen menys variació de  pulsacions en repós que després de realitzar una activitat física que les persones sedentaries. Exeptuant a dos persones: Maria Guarner i Alba Miñana, que les seues pulsacions en repós i després de l'activitat tampoc han sofrit grans canvis.
Al acabar aquesta pràctica vam arribar a la conclusió que les persones esportistes com Maria, Carmen, Arnau i jo tenim menys pulsacions en repòs i després de realitzar l'activitat de pujar i baixar escales. 

PUNTS DE POLS COMUNS:
  • Pols radial: localitzat al costat de la canell més proper al polze.
  • Pols ulnar: localitzat al costat del canell més proper al dit xicotet.
  • Pols carotidi: localitzat al coll. La caròtide s'ha de palpar suaument, ja que estimular els seus vasos receptors amb una palpació vigorosa pot provocar bradicària severa o fins i tot aturar el cor en algunes persones sensibles. A més, les dues artèries caròtides d'una persona no s'han de palpar simultàniament, per evitar el risc de síncope cerebral.
  • Pols braquial: localitzat entre els bíceps i els tríceps, al costat medial de la cavitat del colze; utilitzat sovint en infants, en lloc del pols carotidi..
  • Pols femoral: localitzat a la cuixa.
  • Pols popliti: localitzat sota el genoll a la fossa poplítia.
  • Pols dorsal del peu: localitzat a l'empenya del peu.
  • Pols tibial posterior: localitzat darrere del turmell sota el mal·lèol medial.
  • Pols temporal: localitzat sobre la templa, directament davant de l'orella.



FREQÚÈNCIA CARDÍACA
La freqüència cardíaca és el nombre de batecs del cor o pulsacions per unitat de temps. La seva mesura es realitza en unes condicions determinades de repòs o activitat i s'expressa en batecs per minuts. La mesura del pols es pot fer en diferents punts, sent els més habituals el canell, al coll o al pit. Amb independència de la tècnica de mesura, el procediment que es recomana seguir, per evitar errors en la mesura i perquè els valors obtinguts siguin comparables, és el següent:
  1. Mesurar la FC en condicions de repòs, en un local a temperatura ambient (20-24 °C) i en posició asseguda.
  2. Realitzar la mesura de la FC mitjançant palpació física 1 minut abans de fer la mesura de la pressió sanguínia.
  3. Repetir dues vegades el mesurament i calcular el valor mitjà.
És molt important l'esport ja que mostra l'adaptació a l'exercici que es va produint en l'esportista.
La freqüència cardíaca en repòs depèn de la genètica, l'estat físic, l'estat psicològic, les condicions ambientals, la postura, l'edat i el sexe. Un adult sa en repòs té generalment el pols en el rang 60-100. Durant l'exercici físic, el rang pot pujar a 150-200. Durant el son per a un atleta jove en repòs, el pols bé pot estar en el rang 40-60.





























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada