dijous, 16 de març del 2017

DISSECCIÓ DEL COR 17-01-2017


El cor és un òrgan localitzat al tòrax, recolzat sobre el múscul diafragma, constitueix l'estructura més important del sistema circulatori, ja que actua com una bomba que impulsa la sang per tot l'organisme, permetent que l'oxigen i els nutrients puguin arribar a els diferents òrgans i teixits.


Està conformat principalment per fibres musculars cuites com múscul cardíac, que són d'un tipus particular que només es troba al cor, aquestes fibres conformen el miocardi. Per fora el cor es troba revestit per una membrana que el separa de les altres estructures del tòrax, es tracta del pericardi. En el seu interior es troba recobert per una capa coneguda com endocardi que té com a finalitat oferir una superfície llisa per evitar la turbulència i la formació de coàguls de sang.



Materials utilitzats:

  • Cor de porc
  • Cor de corder
  • Bisturí
  • Guants
  • Safata





En primer lloc vam col·locar el cor correctament en la safata, la part plana va quedar a la part de baix i la mes redona a la part de dalt.




Tot seguit vam començar el procés per vore la estructura interna:
Primer que res vam clavar el dit per l'esquerda que connecta el ventricle i aurícula, i vam obervar també les artèries pulmonar i aorta, la més important que tenim ja que es per la que ix la sang del cor i l'encarregada de transportar la sang per tot el cos. Vam observar com la grossor de les parets del ventricle no són iguals ja que la part dreta es més grossa perque bombeja la sang per a que ixca per la artèria aorta.



En esta foto podem observar el ventricle esquerre, de menys grossor
En esta foto observem les artèries.

















En esta foto observem el ventrilcle esquerre amb molta més grossor 











Les fibres de Purkinje o teixit de Purkinje formen part del múscul cardíac i es localitzen a les parets ventriculars, per sota del endocardi. Aquestes fibres són cèl·lules musculars miocardiales especialitzades que condueixen l'impuls elèctric que ocasiona la contracció coordinada dels ventricles del cor.


Ací amb una foto del meu company Sergi podem observar millor el teixitde Purkinje

Ací podem observar  tela de Purkinje 



 També vam utilitzar un cor de porc ja que en aquest es podien vore amb claritat les artèries i venes perquè no les van retallar com en els cors de corder.
Ací podem observar el cor de corder



Factors de risc cardiovascular:
Obesitat, inactivitat física, fumar, diabetis, pressió arterial alta o colesterol elevat són els factors de risc més comuns de les malalties coronàries. Conèixer el teu nivell de risc cardiovascular t'ajudarà a adoptar hàbits de vida saludables per prevenir les malalties del cor.

Quins són els símptomes més comuns d'un infart?

  • Molèstia al pit: pressió incòmoda, dolor opressiu, sensació de plenitud o dolor al centre del pit que apareix en fer un esforç i augmenta en intensitat. 
  • Dolor agut a la part superior del cos: pots sentir dolor o malestar a l'esquena, el coll o la mandíbula. El dolor també pot estendre a un braç, és especial a l'esquerra.
  • Dificultat per respirar: pots sentir una falta intensa d'aire de forma sobtada, que pot aparèixer abans de la molèstia al pit o després de tenir-la. Pot produir-se en repòs o mentre fas una activitat física normal.
  • Suor fred: és possible que aparegui una suor inexplicable o excessiu, o un sobtat suor freda, al front i el llavi superior.
  • Fatiga o cansament inusual o inexplicable.
  • Marejos o atordiments desconeguts.
  • Nàusees sobtades amb vòmits.

Ací us deixe una imatge treballant a classe













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada