dijous, 16 de març del 2017

DETERMINACIÓ DEL GRUP SANGUINI 24-01-2017

La sang és un teixit líquid que recorre l'organisme, a través dels vasos sanguinis que transporta les cèl·lules necessàries per dur a terme les funcions vitals (respirar, formar substàncies, defensar-se d'agressions). La quantitat de sang d'una persona està en relació amb la seva edat, pes, sexe i alçada. 


La sang transporta els principis nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl·lules, on es recullen també les substàncies de rebuig per eliminar-les gràcies als ronyons, el fetge i altres òrgans d'excreció. També és l'encarregada de regular el transport d'oxigen i l'eliminació de l'anhídrid carbònic. Té un paper important en funcions com la coagulació, la immunitat i el control de la temperatura corporal.



Hi ha infinitat de grups sanguinis, però destaquen per la seva importància a l'hora de la transfusió dels grups pertanyents al sistema ABO i Rh.


GRUP SANGUINI
ANTÍGEN
ANTICOS
A
A
β o anti-B
B
B
α o anti-A
AB
A y B
Cap
0
Cap
 α o anti-A i  β o anti-B
Rh positiu
D
-
Rh negatiu
-
anti-D







Els materials que vam utilitzar van ser:
  • Alcohol de 96º
  • Sérum anti-A
  • Sérum anti-B
  • Sérum anti-D
  • Portaobjetes 
  • Retolador permanent
  • Palillos
  • Agulla estèril
  • Cotó-en-pèl






Per a començar la pràctica vam dibuixar sobre el portaobjectes línies per dividir-lo en quatre parts. Tot seguit vam posar una lletra a cada part per a diferenciar el que anavem a fer en cada mostra de sang. A continuació ens vam punxar al dit amb l'agulla estèril i vam col·locar una gota de sang a cada part del portaobjectes. 


Portaobjectes amb les gotes de sang en cada part.

Després a cada part vam posar un sérum diferent, anti-A, anti-B, anti-C i una part lliure per a comparar la sang. Una vegada tirades les gotes del corresponent sérum sobre cada gota de sang, ho vam mesclar i després d'uns minuts vam observar els resultats.


Aquests resultats són dels meu company Arnau ja que jo no em vaig punxar amb l'agulla per a col·locar sang meua. Ací podem observar que l'unic cas en el que la sang s'ha aglutinat ha sigut en  l'anticos D, per tant Arnau pertany al grup sanguini 0-. Aixó significa que pot donar sang a totes les persones, sense importar el grup sanguini que tinguen, però sols pot rebre sang de persones amb el mateix grup que ell, 0-.



Ací podem observar un cas igual que el del meu company Arnau. Aquesta sang és del meu company Sergi i podem observar com l'unic cas en que la sang s'ha aglutinat ha sigut amb l'anticos-D, per tant pertany també al grup sanguini 0-.



Aquesta imatge ens mostra un cas diferent dels dos anteriors i així podem comparar els diferents resultats. La meua companya Carmen es del grup sanguini A-, ja que l'unic cas en que la sang s'ha aglutinat ha sigut amb l'anticos A. En aquest cas pot donar sang a persones amb el grup sanguini A-, A+, AB- I AB+. I pot rebre sang de persones amb grup sanguini A+ I 0-.


A continuació us deixe una taula per a saber cada grup sanguini a qui pot donar i de qui pot rebre.

Grup sanguinipot donar apot rebre de
A+
A+AB+
O+O-A+A-
A-
A+AB+A-AB-
O-A-
B+
B+AB+
O+O-B+B-
B-
B+B-AB+AB-
O-B-
AB+ (Receptor universal)
AB+
Tots
AB-
AB+AB-
AB-A-B-O-
O+
A+B+AB+O+
O+O-
O- (Donant universal)Tots
O-





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada