diumenge, 4 de desembre del 2016

OBSERVACIÓ DEL TEIXIT MUSCULAR 16-10-2016

El teixit muscular està constituït per cèl·lules molt especialitzades les fibres musculars o miòcits. Presenten la propietat de contraure's.Es fan xicotets en rebre un estímul nerviós i es relaxen en acabar l'estímul. La capacitat de contraure's és deguda a l'existència, en el seu citoplasma, d'una sèrie de proteïnes contràctils: l'actina i la miosina. Aquestes cèl·lules s'agrupen formant els músculs els quals, junt amb l'esquelet, són els responsables dels moviments dels organismes animals superiors.
Hi ha 3 tipus de teixit muscular: l'esquelètic, cardíac i el llis. En aquesta pràctica anem a observar el teixit esquelètic del pernil.

Materials:

  • Pernil
  • Pinces
  • Bisturí
  • Microscopi
  • Metilé
  • Porta-objectes
  • Cobre-objectes
  • Taula de dissecció
Observem ací imatges dels materials
del meu company Sergi.

En primer lloc vam tallar un tros de pernil amb el bisturí i amb l'ajuda de les pinces el col·locàrem al porta-objectes i el vam estirar de manera que quedara ben repartit per tot el lloc.



Després vam afegir el tint de metilé i el vam deixar que actuara durant 10 minuts.
Quan va passar el temps d'espera, vam col·locar el cobre-objectes damunt i el vam observar al microscopi en diferents augments.


Pernil cobert de metilé.

Augment de 4.
Augment de 10.














Observant al microscopi els resultats.

L'objectiu d'aquesta pràctica era observar la forma de les cèl·lules que hi ha en el teixit muscular, de forma allargada i es localitzen dins del citoplasma.
El teixit muscular esqulètic està format per cèl·lules molt llargues, cilíndriques , amb nombrosos nuclis situats a la perifèria i provinent de la fussió de cèl·lules.

Aquest teixit forma els músculs que s'insereixen als ossos i que mouen l'esquelet així com , també, els ulls i la llengua. És estimulat pel sistema nerviós central i la contracció és ràpida i voluntària.


Fonts d'informació:

Llibre de Biología 1 Batxillerat editorial ECIR.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada