El teixit muscular està constituït per cèl·lules molt especialitzades les fibres musculars o miòcits. Presenten la propietat de contraure's.Es fan xicotets en rebre un estímul nerviós i es relaxen en acabar l'estímul. La capacitat de contraure's és deguda a l'existència, en el seu citoplasma, d'una sèrie de proteïnes contràctils: l'actina i la miosina. Aquestes cèl·lules s'agrupen formant els músculs els quals, junt amb l'esquelet, són els responsables dels moviments dels organismes animals superiors.
Hi ha 3 tipus de teixit muscular: l'esquelètic, cardíac i el llis. En aquesta pràctica anem a observar el teixit esquelètic del pernil.
Materials:
- Pernil
- Pinces
- Bisturí
- Microscopi
- Metilé
- Porta-objectes
- Cobre-objectes
- Taula de dissecció
En primer lloc vam tallar un tros de pernil amb el bisturí i amb l'ajuda de les pinces el col·locàrem al porta-objectes i el vam estirar de manera que quedara ben repartit per tot el lloc.
Després vam afegir el tint de metilé i el vam deixar que actuara durant 10 minuts.
Quan va passar el temps d'espera, vam col·locar el cobre-objectes damunt i el vam observar al microscopi en diferents augments.
Pernil cobert de metilé. |
Augment de 4. |
Augment de 10. |
Observant al microscopi els resultats. |
L'objectiu d'aquesta pràctica era observar la forma de les cèl·lules que hi ha en el teixit muscular, de forma allargada i es localitzen dins del citoplasma.
El teixit muscular esqulètic està format per cèl·lules molt llargues, cilíndriques , amb nombrosos nuclis situats a la perifèria i provinent de la fussió de cèl·lules.
Aquest teixit forma els músculs que s'insereixen als ossos i que mouen l'esquelet així com , també, els ulls i la llengua. És estimulat pel sistema nerviós central i la contracció és ràpida i voluntària.
Fonts d'informació:
Llibre de Biología 1 Batxillerat editorial ECIR.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada