diumenge, 4 de desembre del 2016

DETERMINACIÓ DELS GLÚCIDS 15-11-2016

Els glúcids són biomolècules orgàniques formades per carboni, hidrogen i oxigen. Exerceixen en els éssers vius funcions energètiques o estructurals , com proporcionar energia i formen part de estructures cel·lulars. Els monosacàrids: són la glucosa i la fructosa. Els disacàrids: sacarosa,lactosa... Els polisacàrids com el midó.

·Materials:
  • Glucosa
  • Sacarosa
  • Midó
  • Fructosa
  • 8 tubs d'assaig
  • Gradilla
  • Fehling A i B
  • Metxero
  • Pinça
  • Lugol
  • Pipeta
  • Observem ací el lugol i el fehling amb els que
    realitzarem la pràctica.
Foto realitzada per la meua companya Carmen. Podem observar
la glucosa, fructosa, sacarosa i midó.



Per començar la pràctica vam posar en una gradilla 8 tubs d'assaig i cada mostra la posavem en dos tubs diferents. Tot seguit a un dels tubs que contenia la mateixa mostra li vam fer la prova del Fehling, afegint primer fehling A i despres la mateixa quantitat de fehling B i ho calfarem al metxero amb l'ajuda de les pinces. Ho deixavem un temps fins obervar si canviava de color. Si canviava a roig-taronja el resultat es positiu. Si no canviava de color i es quedava en blau-verd era negatiu.
A una de les mostres vam posar lugol, i observavem si canviava de color o no. Si canviava a morat o blau fosc era positiu i si no canvia negatiu.


Podem observar com calfavem els tubs per a obtindre el resultat

Aquesta imatge és de la p`ractica del meu company Sergi on podem
observar com sols el midó amb el lugol va canviar de color.

Observem una foto de tots els resultats de la pràctica
realitzada pel meu company Sergi.
Aquests són els resultats que vam obtindre al relitzar la pràctica:




Fehling Lugol
Glucosa + -
Fructosa + -
Sacarosa - -
Midó - +


Per a ampliar aquesta pràctica he triat dos aliments i he afegit a cada un unes gotes de betadine.
Les galetes contenen midó ja que la reacció ha donat positiu i ha canviat de color. En canvi el pernil dolç no conté midó ja que ha donat negatiu i no ha canviat de color.

Galetes i pernil dolç amb unes gotes de betadine.

Fonts d'informació:
Llibre de Biologia i geologia 1 Batxillerat editortial ECIR.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada