Els glúcids són biomolècules orgàniques formades per carboni,
hidrogen i oxigen. Exerceixen en els éssers vius funcions
energètiques o estructurals , com proporcionar energia i formen part
de estructures cel·lulars. Els monosacàrids: són la glucosa i la
fructosa. Els disacàrids: sacarosa,lactosa... Els polisacàrids com
el midó.
·Materials:
- Glucosa
- Sacarosa
- Midó
- Fructosa
- 8 tubs d'assaig
- Gradilla
- Fehling A i B
- Metxero
- Pinça
- Lugol
- Pipeta
Observem ací el lugol i el fehling amb els que realitzarem la pràctica. |
Foto realitzada per la meua companya Carmen. Podem observar la glucosa, fructosa, sacarosa i midó. |
Per començar la pràctica vam posar en una gradilla 8 tubs d'assaig i cada mostra la posavem en dos tubs diferents. Tot seguit a un dels tubs que contenia la mateixa mostra li vam fer la prova del Fehling, afegint primer fehling A i despres la mateixa quantitat de fehling B i ho calfarem al metxero amb l'ajuda de les pinces. Ho deixavem un temps fins obervar si canviava de color. Si canviava a roig-taronja el resultat es positiu. Si no canviava de color i es quedava en blau-verd era negatiu.
A una de les mostres vam posar lugol, i observavem si canviava de color o no. Si canviava a morat o blau fosc era positiu i si no canvia negatiu.
Podem observar com calfavem els tubs per a obtindre el resultat |
Aquesta imatge és de la p`ractica del meu company Sergi on podem observar com sols el midó amb el lugol va canviar de color. |
Fehling | Lugol | |
Glucosa | + | - |
Fructosa | + | - |
Sacarosa | - | - |
Midó | - | + |
Per a ampliar aquesta pràctica he triat dos aliments i he afegit a cada un unes gotes de betadine.
Les galetes contenen midó ja que la reacció ha donat positiu i ha canviat de color. En canvi el pernil dolç no conté midó ja que ha donat negatiu i no ha canviat de color.
Galetes i pernil dolç amb unes gotes de betadine. |
Fonts d'informació:
Llibre de Biologia i geologia 1 Batxillerat editortial ECIR.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada